Święta to okres, w którym zawsze zastanawiamy się co możemy zjeść, gdy jesteśmy na diecie.
Mam dla Was kilka cennych wskazówek:
- Jeśli wybieracie się do rodziny, warto wcześniej w domu przekąsić coś lekkostrawnego, ponieważ jeśli przyjdziemy z pustym żołądkiem to sięgniemy po sałatki z majonezem i słodkości. Oczywiście możemy je zjeść, ale porcja wówczas będzie o wiele mniejsza.
- Zanim wyjdziecie w domu, pamiętajcie o również o nawodnieniu. Warto wypić wodę mineralna, z cytryną, bądź herbatę (nie sięgajmy po soki). Wówczas nasze poczucie sytości będzie większe i w efekcie zjemy mniej.
- Starajmy się wybierać dania niskokaloryczne – sałatki bez majonezu, chude wędliny lub pieczone mięsa.
- Jeśli macie na coś szczególną ochotę – zjedzcie to. Świat się nie zawali, jeśli nałożycie na talerz niewielki kawałek ciasta lub innych pyszności. 🙂
- Jeśli mamy ochotę na alkohol, wybierzmy wytrawne wina, stosując zasadę – lampka wina, szklanka wody.
Możecie skorzystać z poniższych przepisów!
Wielkanocny fit żurek
2500ml bulionu warzywnego
5g czosnku
3-4 jajka
200g chudej kiełbasy z kurczaka
szczypta majeranku (dodaję na oko)
szczypta soli i pieprzu
500ml żurku staropolskiego z Tesco (oczywiście można wybrać inny, w zależności jaki sklep mamy w okolicy)
Po ugotowaniu bulionu dodajemy do niego czosnek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę i gotujemy jeszcze około 30 min. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę z żurku i odkładamy. Dodajemy zakwas – najpierw 250ml (pół butelki), a później stopniowo dolewamy, sprawdzając smak. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy kiełbasę i jajko.
Przepis na sałatkę jajeczną (1 porcja)
2 jajka, 1/2 papryki, sałata (np roszponka) 3 łyżki jogurtu greckiego, najlepiej light, 5 sztuk pomidorków koktajlowych, łyżka oliwy z oliwek, łyżka pestek dyni lub słonecznika, mała cebula czerwona.
Jajko z papryką kroimy w większą kostkę. Pomidorki przekrajamy na połówki. Dodajemy wszystko do sałaty, polewamy oliwną z oliwek i posypujemy wybranymi pestkami.
Lekki, domowy majonez
1 ugotowane na twardo jajko – ważne, żeby było gorące, 1 łyżeczka musztardy, 200g serka wiejskiego, 2 łyżeczki soku z cytryny, pierz i sól.
Wszystkie składniki blendujemy na gładką konsystencję.
Jajka faszerowane z pomidorami i bazylią
Szczypta bazylii i oregano(suszone), kilka listków świeżej bazylii, 2 jajka, 200 gram pomidorów w puszcze, szczypta soli i pieprzu do smaku.
Jajka gotujemy na twardo,następnie wyjmujemy z nich żółtka. Zółtka miksujemy z pomidorami, solą i pieprzem, bazylią i oregano. Nakładamy farsz na jajka i dekorujemy bazylią.